Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+

Țara noastră-i o comoară. Iar Transilvania reprezintă un colț ascuns pe care ne propunem să îi deslușim misterele. Peisajul vălurit de dealuri, munți și podiș al Transilvaniei bucură sufletul și relaxează trupul. Apele care străbat acest pământ roditor îi conferă un farmec aparte și este aproape imposibil să nu te îndrăgostești iremediabil de acest ținut.

Pentru călătorul fascinat de vestigiile medievale bine conservate și de peisajele rurale tradiționale, Transilvania este fără îndoială cea mai frumoasă și civilizată destinație cultural-turistică.

Evente îți prezintă TOP 10 locuri misterioase din Transilvania care merită din plin savurate în această vară sau toamnă, pentru spectacolul coloristic al frunzelor arămii. 

 1. Fântâniţa Crăiesei, Complexul de legendă – Făgăraş, Braşov

 Una dintre frumoasele legende ale Ţării Făgăraşului descrie povestea de dragoste dintre o frumoasă fată şi principele Transilvaniei născută lîngă un izvor de apă dulce. Şi astăzi lumea îşi aduce aminte de ,,Fântâniţa Crăiesei” fiind locaţia cea mai frumoasă din Ţara Făgăraşului unde a fost amenajată o spectaculoasă zonă de agrement. Mlaştinile şi desişurile întunecoase care tronau împrejurimile Cetăţii Făgăraşului în urmă cu cîteva secole, sînt astăzi înlocuite cu spaţii frumos amenajate în care turiştii şi iubitorii de frumos pot petrece clipe de neuitat.

2. Păstrăvăria Albota

Crestele Făgărașului ce se înalţă deasupra Complexului Păstrăvăria Albota, văile ce îl mărginesc dar și deschiderea către platoul Oltului completează un peisaj de vis ce te încarcă cu energie. Păstrăvăria Albota este un colț de liniște şi relaxare care se află în imediată apropiere a unor importante obiective turistice din Transilvania printre care se află satul Carta, unde puteți vizită unică mânăstire cisterciană din România.

 3. „Templul Ursitelor” de la Şinca Veche – locul unde dorinţele se împlinesc

Undeva în Munţii Făgăraş, între oraşele Braşov şi Făgăraş, se află un loc aparte, unde pare-se că lumina cerească coboară de sus, iarba care creşte aici face minuni, iar îngerii din cer concertează cu vocea lor lină la câteva sărbători importante, îmbiind auzul celor care sunt norocoşi să fie părtaşi la o aşa minune. Toate aceste întâmplări neobişnuite, dar frumoase, au loc în apropiere de satul Şinca Veche, în „Templul Ursitelor”. Se spune că acolo dorinţele se împlinesc, dacă ai inima curată.

4. Comuna Ucea – „cu şi despre uceni”

Un sat minunat unde ospitalitatea oamenilor și peisajul fermecător de la poalele Făgăraşilor te transpun pe loc într-o stare de calm și bucurie lăuntrică ce te vor urmări pretutindeni. Biserica cocoțată pe un deal, luminată la apus ca într-un basm, viața liniștită a localnicilor, mirosul de pâine proaspătă pe vatră din zorii dimineții de la brutăria de peste drum, mireasmă florilor și prospețimea aerului sunt doar câteva dintre frumusețile acestui sat transilvănean în care o dată ajuns, vei dori să nu mai pleci niciodată. 

 5. Ştrandul victorian cu vedere la munte

În nicio altă parte muntele și marea nu se puteau contopi mai bine ca în acest mic orășel cu specific austriac. Din cauza poziției sale geografice, orașul Victoria fiind situat la poalele munților Făgăraș, soarele arzător poate fi savurat doar 2 luni pe an însă experiența o să îți ajungă cât pentru o viață. Dacă ai visat vreodată cu ochii deschiși la o plajă privată, înotând parcă spre crestele munților, acum ai ocazia să trăiești această experiență la doar 250 de km de București. 

6. O trecătoare istorică – Culoarul Rucăr – Bran

Urcând dincolo de Moeciu, serpentinele grele te lasă, la un moment dat, într-un punct de belvedere, lângă tufişuri mişcate de vânt. Cu o măreţie tăcută, întregul masiv al Pietrei Craiului se ridică mai sus de dealuri şi văi, ca un corp lung de balaur.  Sub cer senin, în tabloul acesta pictat cu verde, alb şi albastru, distingi urmele mici lăsate de stăpânirea omului: case risipite, garduri ca nişte linii subţiri, fâneţe îngrijite, sălaşuri şi stâni. Te trezeşte din visare zgomotul motorului vreunei maşini ajunse pe drumul dintre Bran şi Rucăr, aşa că trebuie să porneşti mai departe, văzând cu coada ochiului cum Piatra Craiului se pierde după brazi, acoperindu-se cu nori.

7. Drăguş – cel mai frumos sat

Drăguş, un sat braşovean de la poalele Masivului Făgăraş, situat la şapte kilometri distanţă de Mănăstirea „Brâncoveanu”, s-a clasat pe locul trei ca Sat cultural al României, după Jurilovca din judeţul Tulcea şi Cumpăna din judeţul Constanţa. Case dichisite, rânduială și oameni gospodari, așa s-ar putea traduce acest ținut. De departe te îmbie mirosul de pâine caldă și cozonaci de la brutăria Getei, și dacă ești norocos o să mai găsești câteva brânzoaice calde scoase din cuptor de numa’ 5 minute, potrivite pentru drumul pe care îl vei străbate. 

8. Mănăstirea Sâmbătă de Sus și Izvorul Părintelui Arsenie Boca

Pe principiul „ai trăit degeaba” dacă nu vizitezi măcar o data-n viață aceste locuri sfinte, încărcate de energii binecuvântate. Mănăstirea Sâmbătă de Sus și Izvorul Părintelui Arsenie Boca sunt o destinație absolut perfectă de vară.  O vizită la Mănăstirea Brâncoveanu sau o gură de apă de izvor rece și proaspătă de la Izvorul Părintelui Arsenie Boca, din apropiere, o să te facă să uiți toate grijile; toată agitația de zi cu zi o să dispară ca prin minune. Iar după ce te-ai curățat sufletește poți să ajuți și corpul să se simtă mai bine. Așa că te alimentezi zdravăn cu apa de izvor și faci puțin sport până sus la Cabană Valea Sâmbetei.

9. Poiana narciselor

Rezervaţia cea mai cunoscută în Ţara Făgăraşului este rezervaţia botanica „Poiana narciselor” din Dumbrava Vadului , cu o suprafaţa de 400 ha si considerata printre cele mai înalte rezervaţii de acest fel din Europa. Situata la poalele Munţilor Făgăras, în apropierea localităţii Şercaia, această rezervaţie peisagistică din perimetrul unei foste păduri de stejar (veche de peste 100 de ani), cu poieni mari, se caracterizează prin neobişnuita abundenta a narciselor în lunile mai – iunie. Prezenţa narciselor în Pădurea Vadului în număr foarte mare este determinată de slaba umbrire şi de solul podzolic ce a favorizat înmlaştinarea terenului.

 10.  

Locul 10 reprezintă un mister pe care vă invităm să îl descoperiți singuri, vizitând și savurând Transilvania, cu tot ce are ea mai de preț.